Thursday, April 24, 2014

MAMUL KURABİYESİ VE YAPILIŞI ( GÜNEY DOĞU ANADOLU VE AKDENİZ BÖLGESİ)





Malzemeler:

* 250 gr elenmiş un

* 250 gr irmik

* 1 su bardağı sıcak su

* 1 su bardağı soğuk su

* 125 gr tereyağ veya margarin ( oda sıcaklığında yumuşamış)

* 1 çay kaşığı karbonat

* 1/2 paket vanilya

* Bir fiske tuz

* Tahta mamul kalıbı





İçi İçin Malzemeler:

* Hurmalı iç için:

   * 250 gr çekirdekleri çıkarılmış ve suda bekletilmiş bağdat hurması

   * 1 çay kaşığı tarçın

   * 1 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvı yağ


  Cevizli iç için:

 * 1 kase çekilmiş ceviz

 * 1 tatlı kaşığı tarçın

 * 2 yemek kaşığı toz şeker





Üzeri İçin:

* 2 su bardağı pudra şekeri

* Tel süzgeç





Yapılışı:

* Kabaklı geniş bir kaba irmiği koyun

* Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu dökün

* Kapağını kapatın

* 1 saat bekletin

* İyice dinlenen ve şişen irmiğin kapağını açın

* İrmiğin üzerine elenmiş unu dökün

* Bir kaşıkla iyice karıştırın

* Karıştırılan malzemeye yağı, tuzu, karbonatı,vanilyayı ve 1 su bardağı soğuk suyu ilave edin

* Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun

* Yoğurulan hamuru 10 dk. dinlendirin.

* Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartın ve yuvarlayın





* Yuvarlakların ortalarını elinizle açın

* İçine istediğiniz malzemeyi koyun ve yuvarlak hale getirin

* Elinizdeki yuvarlağı tahta mamul kalıbına bastırın

* Ters çevirin

* Şekilli yeri üste gelecek şekilde yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine dizin

* Bütün hamuru aynı şekilde yaparak bitirin

* 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin

* Fırından çıkan mamul kurabiyelerin ılınmasını bekleyin

* Ilıyan kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri eleyin ve servis yapın.

* Afiyet Olsun..





Hurmalı İç Malzemesinin Yapılışı

* Hurmaların çekirdeklerini çıkarın

* 10 dk. su içinde bekletin

* Rondo içine koyun

* 1 çay kaşığı yağ koyun

* 1 çay kaşığı tarçın ilave edin

* Püre haline getirin

* Kullanın





Cevizli İç Malzemesinin Yapılışı:

* Cevizleri rondoda çekin

* 1 çay kaşığı tarçın koyun

* 2 yemek kaşığı ilave edin

* İyice karıştırın

* Kullanın





NOT:

* Güney Bölgemizde çok meşhur bir kurabiyedir.

* Çayın yanında en önemli ikramdır.

* Bazı tariflerde küllü su kullanılarak yapılmaktadır.

* Çok lezzetli ve dayanıklı bir kurabiyedir.

* İstediğiniz model tahta kalıp kullanabilirsiniz.





* Benim kalıbım çok iyi değil o yüzden şekiller iyi olmadı.

* İsteyen elinde kurabiye şekli verebilir.





* Ölçüyü azaltarak daha az yapabilirsiniz.

* İçine ceviz,hurma,fındık,fıstık veya şam fıstığı(Antep fıstığı)  koyabilirsiniz

* Hamurun iyi yoğrulması gerekir.




*İsteyen iç malzemesine tarçın koymayabilir.

* İsteyen içine hindistan cevizi ekleyebilir.




* Mamullerinin içi bol malzemeli olmalıdır.

* Şeker miktarlarını artırabilirsiniz.

* Bir fiske veya bir çimdik tuz mutlaka koyulmalıdır.






TANRININ DEĞİRMENİ AĞIR AMA İYİ ÖĞÜTÜR.

No comments:

Post a Comment